Survival in Stedum

Survival in Stedum: nieuwe hindernisbaan biedt volop uitdaging
 

Wat begon als een klein bootcampclubje is in slechts enkele jaren uitgegroeid tot een heuse Survivalvereniging Stedum. En dankzij een bijdrage uit het Kansrijk Groningen-programma Loket Leefbaarheid beschikt die vereniging tegenwoordig ook nog eens over een volwaardige survivalbaan van wedstrijdniveau. “Wij kunnen ons nu perfect voorbereiden op wedstrijden en we zien dat ook anderen veel gebruikmaken van de baan”, zo zegt mede-oprichtster van de survivalvereniging Lies Oldenhof.

Survival running

De bootcamp-rage die enkele jaren geleden over Nederland raasde, deed ook Stedum aan. Voor één Stedumer bootcampclubje was de uitdaging er echter al snel af. “Toen survivalspecialist Cor Slager onze sessies ging leiden, werden we allemaal al snel erg enthousiast over survivalrunning”, vertelt Oldenhof. “Als team een hindernisbaan trotseren in competitieverband is veel uitdagender dan elke keer met dezelfde bootcampoefeningen aan de slag te gaan.”

Trainingsachterstand

Maar wil je echt een beetje meedoen in het survivalwereldje, dan moet je wel over de juiste faciliteiten beschikken, zo bleek al snel. “Omdat er in Stedum geen hindernisbaan was, konden we eigenlijk niet echt trainen. Bij onze eerste echte wedstrijd brak ons dat behoorlijk op: we waren bij een aantal hindernissen  kansloos en zelf liep ik  een forse blessure op”, blikt Oldenhof terug.

Volwaardige hindernisbaan

In eerste instantie werd gedacht aan een bescheiden trainingslocatie, maar dankzij een bijdrage van 10.000 euro uit het Kansrijk Groningen-programma Loket Leefbaarheid was het mogelijk een volwaardige survivalbaan aan te leggen. “Het is de derde officiële baan van Groningen”, zegt Oldenhof trots. “Er komen daardoor zelfs mensen van buiten naar Stedum om hier het parcours af te leggen.”

Stedum in beweging

En ook steeds meer Stedumers zien een uitdaging in het maken gebruik van de nieuwe faciliteit. “Omdat het zo’n spannende activiteit is, zie je ook veel mensen die voorheen niet echt aan sport deden terug op de baan: van oudere huisvrouwen tot vrachtwagenchauffeurs, maar bijvoorbeeld ook mensen met een beperking. En we zien dat ook onder de jeugd steeds meer animo komt voor survivalrunning.”

De Moarstee

Naast het feit dat de hindernisbaan een groot aantal Stedumers weer in beweging heeft gekregen, is het ook een mooie toevoeging aan de naastgelegen Moarstee, het in 2015 geopende multifunctionele dorpshuis van Stedum. “Je ziet een geweldige kruisbestuiving en samenwerking tussen alle betrokken verenigingen”, aldus Oldenhof. “Nu gaan we aan de slag met het volgende project, een schuur. En wie weet kloppen we ook daarvoor weer aan bij het Loket Leefbaarheid.”