Speeltuin Zijldijk

Een mooie speeltuin kan een dorp als Zijldijk nieuw leven inblazen
 

In een dorp van 214 inwoners, waar de laatste school inmiddels gesloten is, kan een speeltuin een belangrijke rol spelen in de sociale cohesie. Dorpsbelangen-voorzitter Willem Schaap is dan ook erg blij dat mede dankzij een bijdrage uit het Kansrijk Groningen-programma Loket Leefbaarheid de speeltuin in ‘zijn’ Zijldijk een forse opknapbeurt heeft kunnen krijgt.

Plek van samenkomst

“De oude speeltoestellen waren door de jaren heen behoorlijk in verval geraakt”, aldus Schaap. “Sommige leverden zelfs gevaar op voor de kinderen. De meeste ouders lieten hun kinderen er dan ook niet meer spelen. Erg jammer, want de speeltuin is sinds de sluiting van de school vrijwel de enige plek waar de kinderen uit het dorp kunnen samenkomen. En waar kinderen samen spelen, komen ook ouders samen. Voor de sociale cohesie in het dorp is de speeltuin dus van groot belang.”

Nieuw leven

De verloedering van de speeltuin ging Schaap en een aantal andere betrokken dorpsbewoners dusdanig aan het hart dat ze op zoek gingen naar een manier om het terrein nieuw leven in te blazen. “Gelukkig hadden we als dorpsbelangen nog wat geld in kas en konden we aanspraak maken op een aantal subsidies, waaronder 10.000 euro uit het Kansrijk Groningen-programma Loket Leefbaarheid. Zo hebben we de benodigde 70.000 euro bij elkaar weten te krijgen.”

Speeltuintoerisme

Inmiddels zijn er al twee nieuwe speeltoestellen geplaatst en binnenkort komen er nog een aantal bij. “En niet zomaar een wip en een schommel, maar echt uitdagende speeltoestellen”, aldus Schaap. “Je ziet nu al dat ouders met kinderen uit omliggende dorpen hiernaartoe komen omdat we zo’n leuke speeltuin hebben. Gekscherend spreken we in Zijldijk zelfs al van speeltuintoerisme”, lacht de Dorpsbelangen-voorzitter.

Ontmoetingsplaats

Uiteindelijk moet de speeltuin, samen met het naastgelegen dorpshuis, dé ontmoetingsplaats van Zijldijk gaan worden, waar de kinderen uit het dorp met elkaar kunnen ravotten en waar ouders hun sociale contacten kunnen aanhalen. “Om het helemaal compleet te maken, gaan we ook nog aan de slag met de groenvoorziening en worden er nieuwe bankjes geplaatst. En het mooiste is: het meeste werk wordt verzet door vrijwilligers uit het dorp. Dus zelfs al voordat de renovatie is afgerond, weet de speeltuin de Zijldijksters samen te brengen.”