Scheepsjoagen Onderdendam

Folkloristisch Scheepsjoagen draagt bij aan leefbaarheid in Onderdendam
 

Elk jaar in de laatste week van de zomervakantie lopen ze in Onderdendam en omstreken massaal uit voor het Scheepsjoagen. Teams van maximaal zes personen trekken een praam met daarop vier ton aan stro over een 200 meter lang parcours door het dorp. Het snelste team vergaart eeuwige roem. “Dit evenement draagt enorm bij aan de leefbaarheid in Onderdendam”, zegt medeorganisator en penningmeester Edwin Dokter. “Daarom waren we ook erg blij met de bijdrage van het Loket Leefbaarheid van Kansrijk Groningen.”

Folklore

Het Scheepsjoagen dateert uit de oude schipperstijd, waarbij de schepen als vermaak door de bochtige vaart werd ‘gejaagd’. “Rijke schippers deden dat met een paard, maar arme schippers lieten de praam door hun vrouw en kinderen trekken. Het is dus een vorm van folklore, al hebben wij er nu een wedstrijdelement aan gehangen. Gemiddeld hebben we zo’n twintig teams. Bedrijven, sportscholen, vriendenclubs en wijkteams doen vol enthousiasme mee.”

Groot feest

Inmiddels is het ‘Scheepsjoagen’, dat afgelopen zomer z’n 23e editie beleefde, uitgegroeid tot een groot feest met een braderie, muziek en Hoanebalk-gevechten, waarbij de dorpelingen elkaar met een skippiebal van een balk moeten slaan. “Er komen elk jaar toch zo’n tienduizend mensen op af. Ze komen niet alleen uit Onderdendam, maar uit de hele regio”, zegt Dokter trots.

Bijdrage Loket Leefbaarheid

“Het Scheepsjoagen draagt bij aan de leefbaarheid, saamhorigheid en gezelligheid in het dorp. Daarom hebben we ook een bijdrage gevraagd uit het Kansrijk Groningen-programma Loket Leefbaarheid, nadat de gemeente Bedum ons op die kans wees. Uiteindelijk hebben we een bedrag van 8.000 euro gekregen voor twee edities. Een deel van dat geld hebben we weggezet voor volgend jaar”, aldus Dokter.

Professionaliseren

“Het geld gebruiken we vooral om te professionaliseren bij ons muziekprogramma in de avond”, vertelt de penningmeester. “Je kunt toch net even wat betere artiesten boeken. Ook de geluidsinstallatie is nu wat beter dan voorheen. Volgend jaar willen we wat grotere tenten neerzetten, want afgelopen zomer kregen we een enorme plensbui op onze kop. Het weer heb je niet in de hand.”

Jubileumeditie

Ondanks dat de 24e editie nog moet worden gehouden, zet Dokter het vizier ook al een beetje op de 25e editie in 2018. “We gaan dan zeker weer een bijdrage aanvragen, want we willen bij het jubileum extra uitpakken. We zien wel of het lukt. Bij de aanvraag van afgelopen jaar dachten we: Nee heb je en ja kun je krijgen. Onder dat motto gaan we het gewoon weer proberen.”