Nieuwe ‘follies’ Fraeylemaborg

Nieuwe ‘follies’ bij de Fraeylemaborg in Slochteren
 

Vanaf het voorjaar van 2016 kunnen bezoekers van het park en erfgoedplein bij de Fraeylemaborg genieten van tien kunstzinnige gebouwtjes (‘Follies’). De officiële opening vond plaats op 18 juni 2016 tijdens het Fraeylema Folly Festival. Tijdens het festival kwamen de follies extra tot leven met muziek en prachtige verhalen.

Follies zijn van oudsher experimentele bouwsels die in Engelse landschapsparken de belevingswaarde verhogen. Omdat de Fraeylemaborg beschikt over een Erfgoedplein en zo’n Engels landschapspark, waar bovendien al twee follies stonden, werd besloten tot een ontwerpwedstrijd. Deze was met 74 inzendingen een daverend succes. Uit de inzendingen werden negen ontwerpen geselecteerd door een jury. De keuze voor het tiende ontwerp werd bepaald via een enquête op internet, waar bijna duizend mensen hun stem uitbrachten.

In het voorjaar zijn de tien follies gebouwd in het park rondom de Fraeylemaborg. De follies zijn gebouwd op het Erfgoedplein en in het park, en blijven minimaal vijf jaar staan. Vanwege de impuls die dit project geeft aan de ontwikkeling van het Erfgoedplein en het dorpscentrum van Slochteren, kreeg het project New Follies een bijdrage vanuit het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheid programma.

Bezoekers van de Fraeylemaborg kunnen een sleutel meekrijgen om deze bijzondere gebouwtjes ook van binnen te bekijken. “Dan komen ze in een wondere wereld terecht; die van de New Follies”, aldus directeur Marjon Edzes van Stichting Landgoed Fraeylemaborg.