Mini-waddengebied midden in Pieterburen

Pieterburen, er wonen maar 380 mensen, maar het dorp is ‘wereldberoemd’, dankzij het zeehondencentrum dat al sinds 1971 gewonde, zieke en verzwakte zeehonden opvangt. Naast het zeehondencentrum heeft Pieterburen nog veel meer te bieden. Het is een prachtig dijkdorp, in een landschap van oude kwelderwallen. Met eindeloze vergezichten en een indrukwekkende sterrenhemel. Een meer natuurlijke overgang tussen het dorp en het open landschap zal de schoonheid van Pieterburen nog meer benadrukken.

Foto aanleg waterspeelplaats in Pieterburen

aanleg waterspeelplaats in Pieterburen

Het plan

Plan is om de beleving van het landschap, het contrast tussen het weidse uitzicht en de lintbebouwing met een eeuwenoude kerk en prachtige huizen te benadrukken. Tussen de vele ideeën, sprongen natuurlijk spelen en de ommetjes met een accent op het wad en wad-beleving er echt uit. Dat natuurlijk spelen komt twee locaties terug: bij het zeehondencentrum en rondom basisschool de Getijden. Landschapsbeheer Groningen begeleidt het project. Anke Soepboer, projectleider van Landschapsbeheer Groningen, legt uit: “Pieterburen staat bekend om het wadlopen. Dat gaan we benadrukken in een mini-waddengebiedje op het terrein achter het zeehondencentrum. Een natuurlijke waterspeelplaats waar (kleine) kinderen en gezinnen kunnen beleven wat wadlopen is. Op het terrein zijn nog de overblijfselen van een oude waterloop te herkennen. Die willen we weer open maken en als natuurlijke afbakening gebruiken voor het gebied. De natuurlijke speelplaats bij de basisschool vormt straks een groene, visuele verbinding met de omgeving. Met de aanleg van ommetjes maken we verbindingen tussen bestaande wandelpaden, zodat bewoners en bezoekers de omgeving en het historische landschap kunnen ervaren.”

Zeehondencentrum enthousiast

De medewerkers van het zeehondencentrum zijn erg enthousiast over de plannen. Marcel Siegers, operational manager vertelt: “Het idee voor de aanpak van het gebied ontstond in het dorp zelf en sloot naadloos aan bij onze plannen. Daarom zijn we er vol ingesprongen. Een klein waddenlandschap, waar je de elementen uit het waddengebied terugvindt. Dat maakt een bezoek aan het zeehondencentrum nog leuker. Je kunt leren over het landschap en kinderen kunnen er heerlijk spelen en vies worden. Het terrein is eigendom van het opvangcentrum, maar het is en blijft vrij toegankelijk voor dorpsbewoners. Het moet een aanvulling worden voor Pieterburen. Een plek waar je kunt genieten van het mooie landschap. Met het ‘ge-oink’ van zeehonden op de achtergrond, mooier wordt het toch niet? Het plan is ook duurzaam. We werken met hergebruikte materialen en het gebied heeft straks meer biodiversiteit. Als de waterloop open is, krijgt het getijde invloed en krijg je echt eb en vloed. Dat is goed voor het leven in het water. De manier waarop we het gebied inrichten biedt plekjes voor vogels en kleine zoogdieren om te schuilen en overwinteren.”

Samenwerking heel belangrijk

Het opvangcentrum werkt samen met de gemeente en dorpsbewoners. Ontwerper Heilien Tonckens heeft het ontwerp van de natuurlijke speelplaats gemaakt. Jantine Koppert, inwoonster van Pieterburen, heeft zich ingezet voor het werven van fondsen en zo doet iedereen wat. Siegers: “Die samenwerking is heel belangrijk. We werken allemaal vrijwillig mee en willen dat alle betrokkenen straks blij zijn met het resultaat. Er komt veel bij zo’n project kijken we zoeken samen naar de beste aanpak. Er is al een inloopavond geweest voor omwonenden en er volgt nog een. Dat moet ook, want draagvlak is heel belangrijk. Er moet veel geregeld worden, dat hoort er nou eenmaal bij, maar we willen heel graag aan de slág!”