Led-verlichting tennisclub Eenrum

Led-verlichting en zonnepanelen voor tennisclub Odivia uit Eenrum
 

LTC Odivia uit Eenrum kreeg in 2013 de beschikking over een paar prachtige nieuwe tennisbanen. Het ontbreken van baanverlichting zorgde ervoor dat het seizoen nogal kort was. Daarom heeft de tennisclub het initiatief genomen om in 2016 zowel led-baanverlichting als zonnepanelen te plaatsen. Deze combinatie zorgt ervoor dat het stroomverbruik van Odivia minimaal is.

Gerben Miedema, bestuurslid van Odivia, vertelt waar de noodzaak van de verlichting vandaan kwam: “Het werd steeds moeilijker om de competities, toernooien en trainingen plaats te laten vinden binnen de bestaande baancapaciteit.” Naast de baanverlichting was het ook de wens van het bestuur om de accommodatie te verduurzamen middels zonnepanelen. Voor het complete project werd de werkgroep Odivia Lights 2016 ingesteld.

De werkgroep maakte een stappenplan en deed veldonderzoek naar geschikte verlichting. De gekozen wedstrijdverlichting van de Eenrumers voldoet nu zelfs aan de officiële eisen van de KNLTB. Ook werden diverse fondsen benaderd, vertelt Miedema. “We hebben voor dit project gelukkig een aantal grote subsidieverstrekkers weten te strikken, waaronder het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma.”

Odivia combineert de nieuwe led-baanverlichting met zonnepanelen. De 16 zonnepanelen op het dak van het clubhuis dekken naar verwachting zowel het reguliere stroomgebruik van de tennisclub als het energieverbruik van de led-verlichtingsinstallatie. Op deze manier worden de stroomkosten geminimaliseerd.