‘De huiskamer van Krewerd’ is weer klaar voor feestjes en knutselmiddagen

Filmavonden, knutselmiddagen voor de kinderen, kooksessies. Het bestuur van het dorpshuis in Krewerd is volop plannen aan het maken voor nieuwe, leuke activiteiten. “Dat kan gelukkig weer”, zegt voorzitter Derk Verhaag van Dorpsbelangen Krewerd enthousiast.

Dorpshuis Krewerd

Het dorpshuis, Kredo, was flink gedateerd maar ziet er mede dankzij geld uit het leefbaarheidsprogramma Elk dorp een duurzaam dak weer uit om door een ringetje te halen.

Krewerd is een klein dorp onder de rook van Appingedam. Het gehucht telt slechts een kleine negentig inwoners, maar dat maakt het belang van een dorpshuis niet minder groot, zegt Verhaag. In tegendeel: “Voor de leefbaarheid is een dorpshuis juist onmisbaar. Het is voor ons de huiskamer van het dorp.”

Gedateerd

Het gebouw waarin het dorpshuis een plek heeft, stamt uit begin jaren zestig. Veel onderhoud was er afgelopen decennia niet uitgevoerd en dat was te zien. “Het was echt gedateerd. Zo gedateerd zelfs dat we het eigenlijk niet meer vonden kunnen om er bepaalde activiteiten te organiseren.”

Uitzicht over de weilanden

Hoe anders is dan nu. Het dorpshuis heeft eind 2017 een fikse opknapbeurt ondergaan. “Wat er zoal aangepakt is? Wat niet! De ouderwetse wc’tjes zijn omgetoverd tot moderne toiletten, de hal is aangepakt, er is een nieuwe keuken geplaatst, de wanden, vloeren en plafonds zijn geïsoleerd en misschien wel het belangrijkste: de grote zaal heeft een metamorfose ondergaan”, somt Verhaag op. “Zo is het grote podium eruit gehaald waardoor we nu via de openslaande deuren een fantastisch uitzicht hebben over de weilanden, er ligt nieuwe vloerbedekking en een deel van de muren heeft een fris paars kleurtje gekregen.”

Dorpshuis Krewerd

Borrels en feestjes

Het dorpshuis werd al intensief gebruikt, maar is na de verbouwing nóg meer de huiskamer van het dorp. “Een groot deel van het dorp loopt sowieso één keer per maand uit voor de ‘Start het weekend-borrel’, en alle dorpsbewoners hebben de mogelijkheid het dorpshuis af te huren voor bijvoorbeeld het vieren van een verjaardag of feestje.” Daarnaast zijn er plannen voor allerlei nieuwe (kinder)activiteiten, en kan een deel van de ruimte nu incidenteel gebruikt worden door bijvoorbeeld een kapper of een fysiotherapeut. “We kunnen weer plannen maken voor de toekomst!”