Dorpshuis Adorp duurzaam verbouwd

Dorpshuis Adorp kan weer jaren mee dankzij bijdrage “Elk dorp een duurzaam dak”
 

Volleybal, pilates, bridgeavonden, familiefeestjes. In het dorpshuis van Adorp,  Artharpe, is bijna dagelijks wel iets te doen. En dankzij een bijdrage uit het leefbaarheidsprogramma ‘Elk dorp een duurzaam dak’ van Kansrijk Groningen zijn de inwoners van Adorp ervan verzekerd dat ze ook komende jaren nog volop gebruik kunnen maken van het dorpshuis. Er is flink verbouwd waardoor er een activiteitenruimte bij is gekomen, en een aantal energiebesparende maatregelen staat nog op stapel.

Intensief gebruik

Het dorp Adorp, vlak boven de stad Groningen, telt zo’n 650 inwoners. Veel voorzieningen heeft het dorp niet en dus wordt er intensief gebruik gemaakt van het lokale dorpshuis. “Of je nou een particulier bent, of vereniging: als je hier in het dorp iets wilt organiseren, kom je al snel uit bij Artharpe”, weet Lydia Bruins, voorzitter van het bestuur van het dorpshuis, uit ervaring.

Extra ruimte

Na jaren van intensief gebruik, kon het dorpshuis wel een opknapbeurt gebruiken. Met de bijdrage die Artharpe kreeg, is onder andere een verbouwing bekostigd, waarbij aan de achterzijde van het dorpshuis een nieuwe bergruimte is gebouwd. “Dat is ideaal voor ons, want daarmee hebben we eindelijk een plek om alle stoelen, tafels en andere meubelstukken overzichtelijk in op te slaan.”

De voormalige bergruimte is deels verbouwd tot extra activiteiten- en vergaderruimte. “We hebben hier de beschikking over een grote en een kleine zaal, maar het gebeurt vaak dat in beide ruimtes al wat te doen is of dat activiteiten afgebroken moeten worden omdat de volgende activiteit alweer gepland staat. Nu we de beschikking hebben over een extra plek zijn we weer vrijer in onze planning.”

Energiebesparing

Tegelijkertijd met de verbouwing zijn ook de muren geïsoleerd. En daar zijn ze blij mee bij Artharpe, want de gasrekening was tot dusver “heel erg fors”. Om die rekening verder naar beneden te krijgen, wordt ook nog onderzocht of het mogelijk is of water, dat onder andere gebruikt wordt voor de verwarming van het gebouw, elektrisch verwarmd kan worden. Ook zonnepanelen en nieuwe ramen (dubbel glas) aan de voorzijde van het pand moeten zorgen voor lagere stookkosten.

Puntjes op de i

De verbouwing is inmiddels afgerond, maar de puntjes moeten nog wel op de i worden gezet. “Een dezer dagen gaan we nieuw meubilair kopen. We willen er echt wat gezelligs van maken! Misschien met een paar leuke lampen, een bank en wat planten.”