Duurzame dorpshuizen Stitswerd en Rottum heropend

De burgemeester van gemeente Eemsmond kon na de feestelijke heropening van het dorpshuis in Rottum meteen door naar Stitswerd. Ook in dit Groninger dorp heropende Marijke van Beek zaterdag 7 juli een vernieuwd dorpshuis. Beide verbouwingen zijn mede mogelijk gemaakt door het Kansrijk Groningen programma Elk dorp een duurzaam dak.

Dorpshuis Rottum

“De mooie oude panden zijn nog net zo karakteristiek, maar nu een stuk comfortabeler én duurzamer”, vertelt Mayke Zandstra. Zij is vanuit Groninger Dorpen kartrekker van ‘Elk dorp een duurzaam dak’.

Meer dan een dak

Het gaat niet zozeer letterlijk om een dak, legt Mayke Zandstra uit. “We ondersteunen dorpen met een toekomstbestendige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zo is in het dorpshuis van Stitswerd onder meer de vloer geïsoleerd, maar er is ook een nieuw toilet gebouwd, toegankelijk voor minder validen. Na het doorknippen van het lint, ging er een vrolijke optocht met rollators en rolstoelen naar het toilet.”

“De mooie oude panden zijn nog net zo karakteristiek, maar nu een stuk comfortabeler én duurzamer”

Vrijwilligers

In Rottum werd behalve isolatie van muren, ramen en plafond, een hoog-rendement ketel geïnstalleerd. Ook liggen er zonnepanelen op het dak en wordt in de verbouwde keuken nu elektrisch gekookt. Zandstra: “Het zijn kleine dorpen, toch hebben veel vrijwilligers hier hard aan gewerkt.”