“Het Groninger landschap is het waard om te behouden en door te geven”

Op 9 september presenteerde Bo Scheeringa haar boek ‘Ruim Leven’ tijdens de open monumentendagen in het kerkje van Rottum. Het is een prachtig boek geworden over het Noord-Groningse landschap. “Ik heb het landschap proberen weer te geven zoals ik het zelf ervaar en wat dat met mij doet.”

Ruim Leven 2

Een foto uit het boek Ruim Leven

Dat veel mensen haar gevoel delen blijkt uit de vele reacties die ze krijgt op haar foto’s. “Als ik de reacties van mensen zie, dat ze  geraakt worden en geïnspireerd raken door mijn foto’s van het Noord-Groninger landschap, dan geeft me dat zoveel energie.” Scheeringa is verknocht aan het landschap: “Ik vind het echt zó mooi: dat wijdse, uitgestrekte en authentieke, dat is echt uniek.”

In het boek staan niet alleen schitterende landschapsfoto’s. Scheeringa portretteerde ook de mensen die op het Groningse platteland wonen, zowel rasechte Groningers als ‘import’. “Veel mensen zijn echt verliefd op hun plekje in Groningen, en op het gebied waar ze wonen: de luchten, het licht, de weidsheid, de monumenten zoals de monumentale boerderijen  en de middeleeuwse kerkjes,  de authentieke dorpjes en het waddengebied. Dat alles kan niet los van elkaar worden gezien. Samen maakt dat Groningen bijzonder.”

Ansichtkaarten in Onderdendam

Scheeringa begon met fotograferen toen ze nog in Onderdendam woonde. “Met mijn toenmalige partner runde ik daar een winkeltje met allerlei snuisterijen. Het kwam vaak voor dat mensen vroegen om een ansichtkaart van Onderdendam en de omgeving.” Omdat ze de bestaande ansichtkaarten met oude dorpsaanzichten niet mooi vond, kocht ze zelf een camera en trok de omgeving in.

Tot haar verbazing en trots verkochten ze veel van die zelfgemaakte ansichten. “Ik vond het fotograferen zo leuk dat ik me uiteindelijk ook aanmeldde bij de Fotoacademie. Die heb ik helaas niet helemaal af kunnen maken, maar ik heb er wel veel geleerd wat ik bij dit project heb toe kunnen passen.”

Laten zien hoe uniek Groningen is

Met Ruim Leven wil Scheeringa laten zien hoe uniek Groningen is. Voor de realisatie van het project kreeg Scheeringa een bijdrage van het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidprogramma. “Eigenlijk ben ik vooral heel blij dat de NAM mij de kans heeft gegeven me een jaar lang met dit project bezig te houden. Het project heeft een positieve insteek en met Ruim Leven wil ik  juist ook aan de rest van Nederland én aan de NAM laten zien waarom Groningers zo hard vechten om dit landschap te behouden en te beschermen. Het Groninger landschap en alles wat daar bij hoort, is het waard om door te geven.”