Dorpshuis ’t Zylhoes feestelijk heropend

De verbouwing van het dorpshuis ’t Zylhoes in Schouwerzijl zit er op. Op vrijdag 15 december is op feestelijke wijze het dorpshuis heropend. Onder grote belangstelling en met een welgemeend dankwoord aan de subsidiegevers en de vele vrijwilligers knipten wethouder Mariëtte de Visser en Noor de Witt knipten samen het lint door. De aanwezigen konden daarna genieten van de vrolijke muziek van Bollen&co, heerlijke hapjes en veel gezelligheid. Iedereen die aan het project heeft mee gewerkt is trots op het resultaat: een duurzaam dorpshuis waar het dorp nog jaren plezier van zal hebben.

Mede dankzij een bijdrage uit het programma 'Elk dorp een duurzaam dak' zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen uitgevoerd. Zo heeft het dorpshuis zonnepanelen, een nieuwe cv-ketel en betere isolatie gekregen. Daarnaast werden de toiletten toegankelijker gemaakt zodat degenen die slecht ter been zijn er beter gebruik van kunnen maken.
Uit de bijdrage van ‘Elk dorp een duurzaam dak’ kon niet de hele verbouwing betaald worden. De rest werd mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds en een heleboel zelfwerkzaamheid.

Inzet vrijwilligers

Het project is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers. Zo telt de verbouwingscommissie onder meer een timmerman, een ingenieur en een binnenhuisarchitect. “Het gaat erom dat we het hier leuk hebben met z’n allen” zegt vrijwillige conciërge Raymond Starink. Dorpshuis ’t Zylhoes is eigendom van de vereniging van dorpsbelangen en heeft als doel de leefbaarheid van Schouwerzijl te bevorderen.

Belangrijke ontmoetingsplaats

In het dorpshuis vindt een keur aan activiteiten plaats zoals vergaderingen, theatervoorstellingen, knutsel- en spelletjesmiddagen, gezamenlijke maaltijden en de intocht van Sinterklaas. Naast de brievenbus is het dorpshuis de enige overgebleven voorziening en daarmee zeer belangrijk voor de sociale samenhang in het dorp.